Ljusmätning och ljussättning

En bra ljusmätare hör hemma i alla erfarna fotografers utrustning. Denna effektiva sak mäter ljuset i den omgivning man ska ta bilder i eller av. Det är alltid en fördel om man som fotograf vet om det är mörkt eller ljust i kyrkan, studion, stallet eller skogen där man ska fotografera. Det är här ljusmätaren har betydelse. En kamera kan ibland ha en inbyggd ljusmätare, men ofta mäter den bara på en mindre punkt och är då mindre tillförlitlig än en riktig ljusmätare. När man ska köpa en ljusmätare kan det vara bra att känna till att de finns i flera olika modeller och prisklasser. Många av dem mäter sensorn på ljusmätaren, och ger då en bild av ljuset som träffar den och andra mäter ljuset från det som fotograferas. I en fotostudio är ljuset som når sensorn ofta relevant, men i en kyrkan kan ljuset från modellen vara det man vill åt. Det är viktigt att man inte håller ljusmätaren på för långt avstånd till modellen.

Om man vill fotografera sporter är det viktigt att kontrollera ljuset. Det gör att man kan kontrollera hur man bör ställa in kameran eftersom att blixt inte alltid är så populärt eller effektivt. Om man har blivit bedd att fotografera ett bröllop kan det också vara så att personerna bara vill ha naturligt ljus i bilderna så då är det en fördel om man i god tid besöker lokalen med ljusmätaren för att se hur man bör ställa in kameran.

Om man vill få bra omdömen som fotograf måste man först och främst se till att man vet hur man ska ljussätta miljön som ska fotograferas. Man måste också veta hur man ska placera sin ljussättning i förhållande till det naturliga ljuset. Ofta kan man använd sig av olika fotolampor och blixtar. Ofta ger en lampa ett mer stämningsfullt och bättre ljus än en blixt. Lampan ger ett ständigt och jämnt ljus så då kan man lätt se om belysningen behöver ändras efter var skuggor hamnar i bilden. En nackdel med fotolampor är att de ofta kan kännas varma. Om man fotograferar en modell kan denne ofta bli mycket varm och svettig under en lång fotografering. Ofta är därför lamporna bäst när man fotograferar saker.

Om blixt används för ljussättning måste man tänka på att det ofta behövs betydligt många fler än en blixt för att skapa en bra stämning. Ofta kan blixtarna ställas in till att vara mjuka eller mycket hårda, och en mjuk blixt kan till exempel användas för att man ska få bort skuggor eller reflektioner.

saraswati