Utrustning som behövs utanför studion

Alla fotografer arbetar dock inte inne i en studio, utan de är ute på fält. Vid dessa tillfällen kan man inte ta med sig lampor, blixtar, reflektorer och massor av andra tillbehör. Man måste ständigt tänka efter vad som kan behövas för det arbete som ska utföras just den dagen. Många gånger har man inte el, utan då får man hålla till godo med utrustning som går på batteri eller liknande. Man kan inte använda samma utrustning i ett mörkt stall som i ett ljust och upplyst museum. På många ställen kan det dessutom vara olämpligt eller rett av förbjudet att använda sig av blixtar eller stora kamerastativ. Många gånger kan en enkel kamera och ett enbensstativ vara fullt tillräckligt för att göra jobbet. Om man ska göra ett speciellt reportage för en tidning eller liknande kan det vara nödvändigt att ta med blixtar och något stativ. Det beror dock helt på omgivningen. Om det är hästar i ett stall som ska fotograferas kan det ofta vara mycket olämpligt att använda stativ och blixt, oavsett om man ska fotografera för en tidning eller inte.

Om det är naturen och skogen man vill fotografera måste man också där tänka på vad man behöver för utrustning. Ofta kan man inte bara sitta i sin bil och räkna med att den perfekta bilden ska uppenbara sig utanför rutan. Man kan behöva gå en bra bit innan man finner det man vill ta kort på. Rätt skor och kläder är därför en förutsättning. Det har på senare tid skapats flera klädkollektioner avsedda just för fotografer, men ofta går det bra med vanliga sköna kläder. Om man är ute efter att fotografera olika vilda djur är det en fördel om man väljer så tysta och prasselfria kläder som möjligt. När man väljer stängningsanordning bör man också tänka på att välja tryckknappar framför frasiga kardborreband. När det gäller kamerautrustningen måste man tänka på att det ofta är bra att både ha långa och korta objektiv med sig. Många djur kommer aldrig tillräckligt nära för att man ska kunna ta kort på dem med ett kortare objektiv.

Många fotografer väljer att fotografera bröllop eller andra familjehögtider. Många gånger ska man fotografera i en kyrka och då kan det krävas annan utrustning än om man ska fota brudparet eller andra ute i det fria. Man måste dock se till att det finns el om olika fotolampor eller liknande ska användas. Ibland kan man inte heller köra ända fram dit fotograferingen ska äga rum utan man kan behöva gå en bit. Då är det ofta bra att ha med sig så lite utrustning som möjligt så att inte de man ska fotografera måste hjälpa till att bära alla grejer.

saraswati