Fotografimagi

Fotografi är en magisk teknologi. Med ett litet knäpp kan man frysa tiden. Man riktar kameran mot sitt valda motiv och trycker till. Det knäpper till (eller är helt tyst, beroende på kamera) och så har man fångat en del av tidens flöde som stillbild. Ett litet, litet fragment av tidens gång som fastnat. Forsande vatten som nu står blickstilla. Ett kärt leende som nu finns kvar för alltid. Ett snyggt plagg från Busnel som någon bar. En liten blåmes som kan sitta kvar på en pinne så länge bilden finns kvar.

Det är ganska fantastiskt när man tänker efter. Vi har möjligheten att gå tillbaka långt i tiden och se hur saker faktiskt såg ut. Vad folk hade på sig, hur de bodde, vad de höll på med. Tänk bara om hundratals eller tusentals år, hur mycket folk kommer kunna se av våra liv, inte minst tack vare att vi så ivrigt dokumenterar vår samtid.

För aldrig någonsin tidigare har det fotograferats så mycket som nu. Allt fler har en förhållandevis kraftfull kamera med sig i fickan, hela tiden. Dessa mobilkameror utvecklas i rasande takt och håller allt högre kvalitet. Mobiltelefontillverkarna ingår i samarbeten med etablerade kameraproffs, såsom Carl Zeiss och kvalitet på bilder och optik ökar således.

Även systemkamerorna går ner i pris och för några tusenlappar kan konsumenten köpa sig en redig kamera som går att använda för att skapa snäppet vassare bilder än dem som går att fånga med mobilkameran. Inte minst för att man kan investera i väldigt mycket bättre optik och annan utrustning. Det finns även dem som väljer att fortsätta ta bild med film, eftersom den tekniken också har sina meriter. Avsaknaden av pixlar är för somliga något som ligger närmare hur verkligheten faktiskt ser ut och på sätt och vis fungerar. Ljuset som helt enkelt bränns fast på filmytan istället för att registreras som numeriska värden på ett pixelraster. För många har det analoga ett särskilt och svårbegripligt “något” som den digitala tekniken saknar.

Oavsett teknik tar folk bilder av allt möjligt i sin omgivning och delar med sig av det i olika flöden online, både privata och publika. Instagram, Prion, Snapchat, Flickr, Tumblr för att nämna ett fåtal. Det är en dynamisk och expansiv fas i fotografimediets historia som vi får uppleva och det borde vi verkligen njuta av. Nu om någonsin har vi möjlighet att lyfta fotograferandet till nästa nivå. Vi får se till att hitta bra hemsidor som kan hjälpa oss i den riktningen. Det är också en god idé att leta upp forum där likasinnade diskuterar sin utrustning, sina motiv och sina idéer. Tillsammans kan vi föra mediet framåt. Eller om man vill vara lite mindre högtravande, lära sig ta bättre kort.

saraswati