Basutrustning

Om man har en fotostudio, eller ett rum man byggt om till studio kan det behövas relativt mycket utrustning till den beroende på hur mycket man vill fotografera i studion. En av de allra viktigaste sakerna är att man har en bra kamera. Om man vill arbeta mycket med just fotografering kan man dessutom behöva flera olika kameror.

Det finns flera olika typer av kameror, men de allra flesta fotografer väljer att använda sig av en digital systemkamera. De finns i flera olika modeller och prisklasser, och de är ofta bra på olika sätt. Det finns några modeller som är billiga och som dessutom är snabba. Ofta saknar de dock mer avancerade funktioner men de fungerar bra för fotografering av vimmelbilder och liknande. En kamera som ska användas för mer seriös fotografering måste ofta ha lite högre kvalitet. Man måste också se till att lägga en hel del pengar på sitt objektiv. Om en kamera har avancerade funktioner och många megapixlar kan den inte ta bra bilder om objektivet är dåligt eller skadat. Eftersom att många objekt kan befinna sig en bit bort kan det vara bra att ha flera olika objektiv.

Om man vill skapa en bra studio är det också viktigt att skaffa olika skärmar eller bakgrunder. Många väljer att använda sig av en fondvägg eller liknande men den är svår att byta ut om man vill ha andra bakgrunder. Det finns flera olika tyger på rulle som man kan använda som bakgrund, och det är lätt att byta ut. Om man väljer att använda sig av en vit bakgrund måste man tänka på att belysa den rätt eftersom att bakgrunden annars kan se grå ut. Om det blir skuggor eller om ljuset inte får rätt reflektion kan man prova att använda en eller flera reflexskärmar. De finns i olika storlekar och färger för olika ändamål.

Oavsett om man har en stor eller liten studio kan ett stativ vara bra. Det gör att man kan ändra belysning och bakgrund utan att kamerans placering ändras. Ofta kan det vara bra med ett lite tyngre stativ. Detta gör kameran mer stabil och dessutom minskar risken för vibrationer och annat som lätt kan förstöra en annars bra bild. Stativet är alltså något man bör investera lite pengar i.

saraswati