Fotografi

Att föreviga något på ett fotografi kan för många människor vara roligt och ett kärt minne men så har det inte alltid varit. Innan kameran fanns fick du anlita en konstnär för att få ett porträtt målat av dig eller någon i familjen. När kameran senare skapades, tog det väldigt lång tid att ta ett fotografi. Det var inte heller alla som faktiskt kunde anlita en fotograf, det var nämligen dyrt.

Det som faktiskt var mest populärt att ta fotografi på var det som kallades för post mortem bilder. För de som inte vet vad det betyder så är det fotografier av döda släktingar. På 1800-talet var det vanligt att folk dog av sjukdomar som idag kan klassas som infektioner som kan botas av antibiotika eller penicillin. Dessa två botemedel fanns inte på 1800-talet. Det gjorde att många familjer valde att fotografera sig med den döde eftersom det var det enda minnet de skulle ha när familjemedlemmen nu inte längre fanns kvar.

För oss som lever idag kan det känns konstigt att ta bilder med döda släktingar men det var inget konstigt då. Vi kan undra varför de inte tog fotografier när personen levde. Det kan bero på att det var så pass dyrt att anlita en fotograf, att de endast kunde kosta på sig en bild när de kände att det behövdes. När personen var levande kunde de ju se personen och kände kanske inte att de behövde en bild förrän den personen var borta. Då skulle de aldrig kunna se personen mer.

Sedan kameran kom har vi kunnat ta bilder av så mycket mer saker än bara oss själva. För att bli Kamerorna har blivit lättare genom åren och vi kan nu ta med oss den var vi än går och ta bilder på det vi tycker är värt att minnas. Att ta porträtt kan alla göra och oftast har vi smink som exempelvis

highlighter för att göra bilderna finare. Bilderna kan också retuscheras i efterhand efter önskemål.

Det finns många fotografer som är frilansare idag och det innebär att de kan resa runt i världen och ta bilder som de säljer. Att vara frilansande fotograf kan var ett väldigt bra jobb att ha. Dels jobbar du inte för någon annan än dig själv och du får också chansen att resa runt och se världen. Det hade du kanske inte fått göra på samma sätt om du hade jobbat som fotograf för en tidning.

Det är inte bara porträtt av människor som du kan fotografera utan det går med djur och växter också. Att göra en fin tavla av en bild på en växt som du själv har gjort kan vara väldigt trevligt. Du kan också ge bort en tavla till någon som du tycker om. Den finns inga regler som säger vad du ska fotografera eller hur du väljer att fotografera. Om du vill åka till savannen i Afrika och fotografera giraffer och lejon, kan du göra det. Vill du istället fotografera en blomma i trädgården, går det också bra.

saraswati