Bröllopsfotografering

Bröllopsdagen är en väldigt stor dag i livet. Det är oerhört mycket att tänka på, nerver som spökar och detaljer som måste klaffa. Sen ska helst vädret vara bra dessutom. Man vill föreviga dagen och känslan och få ett fint minne av en lycklig dag. För att det ska bli mindre saker att tänka på är det många som anlitar en fotograf för att ta bilderna, istället för att förlita sig på att anhöriga lyckas ta den perfekta bilden på bröllopet.

När man tar bilder på ett bröllop är det några tips som kan vara bra att ha med sig, vare sig man är professionell eller amatör. För bästa resultat så använd manuell exponering. Är det för mörkt får man underexponera, och om det är för ljust får man överexponera.

Använd det viktigaste i bilden och exponera detta. Ofta är det ansiktena, men det kan även vara en bild på sammanflätade händer och ringar. Ljusa partier drar ögat till sig på bild. Ha detta i åtanke när bilden ska komponeras med brudpar och bakgrunder.

Ett annat tips är att tänka tvärtom när det gäller ljus. Prova att ta bort ljus istället för att lägga till ljus. Använd alla befintliga ljuskällor, inte bara solen. Det kan gälla olika sorters lampsken vilket ger olika färger och skuggor, eller även lysrör. Var heller inte rädd för att leka med sidljus eftersom det skapar kontraster. Mönster på klänningar kan synas mycket bättre i sidljus.

Våga experimentera och kanske ta en bild igenom något. Ett brudpar som syns genom en trädklyka, genom en dörröppning eller ett galler kan vara en väldigt häftig bild. Eller kanske som en spegling i vatten.

Fotografera i RAW för att få fler möjligheter för att redigera och fixa överexponerade partier i bilderna.

Hur man vill ha sina bröllopsfoton är ganska individuellt, men en del udda trender har blivit uppmärksammade på sistone. Bland annat att röka eller använda vape i gruppbilder. Nog för att man vill att bröllopet ska vara personligt och visa vem man är och vad man står för men det väcker upprörda känslor och reaktioner. Att posera med olika vapen är också en trend, eller att hunden ska vara med på porträttfotot. Man kan tycka vad man vill om detta, till syvende och sist är det ändå brud och brudgum som har sista ordet.

Innan alla bilder ska tas, löften ska sägas och tårtan ska skäras är det mängder med förberedelser. Genom att ha så mycket som möjligt planerat ut i minsta detalj kan man göra det smidigare för sig. En sak som folk kanske inte alltid tänker på är att fixa bra och smidiga produkter för hygien. Man vill absolut inte stå där på bröllopsdagens morgon och inse att det endast fanns en enda engångsrakhyvel kvar och den är rostig. En bra rakning är något som varje brudgum borde unna sig och med en bra rakhyvel känns det nästan som en mindre spabehandling, vilket kan vara nog så viktigt en dag som denna.

saraswati