Fotografera festens tårta och dekorationer

Fester och kalas är lyckliga tillfällen som vi gärna vill minnas i framtiden. Därför är det viktigt att fotografera festen och de olika dekorationerna, inte minst tårtan. Här är några tips att tänka på för att på bästa sätt fotografera festens detaljer.

 

En specialdesignad tårta livar upp festen och är en av de viktigaste dekorationerna. På många kalas är det tårtan som står i centrum. I livet finns det mycket att fira, bland annat dop, födelsedagar och bröllop och de flesta tillställningar har en tårta. Dessutom har vi i Sverige valt att inkludera flera utländska traditioner, som exempelvis det fenomenet babyshower som ursprungligen kommer från USA. På babyshowern är det en tårta med bebistema, på bröllopet en ståtlig bröllopstårta och på studentmottagningen finns det ofta en tårta formad som en studentmössa. På barnkalas är det särskilt festligt att ha en specialdesignat tårta för födelsedagsbarnet. Tårtan brukar vara höjdpunkten på barnkalas och en specialdesignad tårta är ett fint minne för alla på kalaset. Det flesta har varken tid eller kunskap att baka en tårta i regnbågens alla färger eller en motivtårta. För att spara både tid och pengar, beställ en prisvärd tårta online hos en tårtspecialist.

Som festfotograf får du inte glömma bort att föreviga tårtan! Det är lätt hänt att det fotograferas som mest i början av kalaset och precis när dekorationerna satts upp. Ibland står tårtan framme, men ofta är den i ett kylskåp fram tills dess att den ska serveras. Därför finns det en risk att den glöms bort. Att fotografera en tårta kan verka enkelt. Tårtan är ju inget levande objekt vilket gör att det borde vara relativt okomplicerat. Däremot så finns det vissa saker som försvårar. Dels måste särskilda inställningar göras beroende på ljuset. Utomhus, dagsljus inomhus eller i mörker inomhus är olika alternativ som kräver olika kamerainställningar. Om kalaset är inomhus kan det vara bra att använda en blixt, framför allt om det är på kvällen eller om det befintliga ljuset är svagt. Kom ihåg att inte rikta blixten direkt på objektet, i detta fall tårtan. Vinkla istället blixten bort från objektet, till exempel upp i taket, för ett mjukare slutresultat. Det är även viktigt att tänka på eventuella ljus på tårtan.

Det går såklart att ta kort på tårtan precis som den är, men för att få rätt stämning kan du med fördel lägga rekvisita runt tårtan. Ta gärna övrig festdekoration, som till exempel konfetti, blommor, bestick eller servetter, och dekorera omkring. På så sätt förevigas stämningen och dekorationen i en och samma bild. Rekvisitan gör bilden mer levande, äkta och hemtrevlig. Om det är en bröllopstårta kan du exempelvis strö några blomblad på bordet vid tårtan. Detta kommer ge bilden ett mycket mjukare och varmare intryck.

Sist, men inte minst gäller det att ha i åtanke att tårtan är både dekoration och mat. Detta innebär att den för eller senare kommer att ätas upp. Passa på att fotografera tårtan innan den blir uppskuren och uppäten!

saraswati