Fotografera bostäder till salu

När en bostad ska säljas är det viktigt att det tas bilder på den för att eventuella köpare ska lockas att klicka sig in på annonsen, komma på visning och kanske köpa huset. En annons med bra bilder ser betydligt mer seriös ut än en variant som bara består av text. Som fotograf är det alltid lite speciellt att fotografera andras bostäder. Att fotografera inomhus kan också vara lite klurigt speciellt om bostaden är mörk invändigt eller om man måste fotografera på kvällen. Men vad är bra att tänka på?

Fokusera på detaljer

I vissa hus kan det vara bra att fokusera på detaljer. Kanske har huset en speciell kakelugn eller öppen spis som är av det mer unika slaget? Det är sådana saker som eventuella köpare ofta dras till. Kanske finns en platsbyggd möbel eller en vacker soffa som ger bilden en bra stämning. Då kan det vara bra att få med det i bilden. Det rekommenderas dock inte att man bara tar detaljbilder. Då blir det svårt för köpare som också gärna vill se en lite större överblick av boendet.

Viktigt att tänka på som fotograf

När man tar kort i en annan persons bostad finns det en del saker att tänka på. När en bostad ska säljas kan man tänka sig att säljaren plockat bort personliga ägodelar med mera men det finns alltid risk att något glöms bort. När man fotograferar bostaden kan det alltså vara bra att tänka lite på att inte ta bilder på bokhyllor där det står fotografier, eller på sådana saker som man tydligt kan se är personliga.

En annan sak som är bra att tänka på är att man försöker ta bilder som gör att man ser en stor del av bostaden. Det är till exempel bra att ha ett objektiv med vidvinkel som gör att man kan få ett helt rum i en bild.

Vilken utrustning behövs?

Som fotograf är det alltid bra att man har minst två kameror med sig. Dessutom bör man ha ett par olika alternativ att välja mellan. Det kan också vara klokt att ha en drönare. Med den kan man fotografera bra utomhusbilder och bilder från ovan.

Arbeta privat eller för mäklarfirma?

Som fotograf kan man antingen arbeta i ett eget företag, eller så kan man vara anställd av en mäklarbyrå. Om man är anställd av en mäklarbyrå är man ofta garanterad att få arbeta på alla de hus som mäklarbyrån ska sälja. Arbetar man däremot som egen företagare finns det inga sådana garantier. Fördelen med att arbeta i ett eget företag är dock att man ta ut lite mer betalt. Man kan också avgöra lite mer själv när man vill arbeta.

saraswati