Värdefulla nybörjartips för matfotografering

Ingen har väl missat att matfotografier har blivit populära. Frukosten, brunchen, mjukglassen och lilla kanelbullen ska ha sin tid i rampljuset. Men hur gör man då för att få till det lilla extra om man vill sticka ut lite? Det finns knep att ta till och det kostar inte skjortan. Här kommer några tips på vad man kan tänka på lite extra innan man sätter igång.

Ljuset: Leta efter ett så bra ljus som möjligt. Befintligt ljus gör bilden mer levande än om man använder blixt. Ljuset man vill åt hittar man bäst runt lunchtid. Köket är ofta en bra plats, där har man även sin rekvisita inom räckhåll. När man bygger upp sin lilla studio är det bra att tänka på att ställa den nära fönstret, och det bästa för bilden blir om ljuset kommer in i studion från sidan eller bakifrån. För att inte få så hårda skuggor i fotot kan man dra för en tunn, ljus gardin eller investera i en diffusor. En diffusor lättar inte bara upp skuggorna utan gör även så att hårda reflexer dämpas ned. Att ta ut sina grejer och fota i t.ex trädgården gör bilderna otroligt fina när det är säsong för det, men tänk på att inte fotografera i direkt solljus. Oftast fotar man sina matbilder uppifrån eller snett framifrån.

Rekvisita, underlag och bakgrunder: Spana runt på loppisar är ett hett tips. Där finns det mycket gamla saker som gör bilderna fina. Gamla tallrikar i stengods, träslevar, skärbrädor och andra härliga tillbehör. Gå även ut i naturen och leta vackra ting. Plocka in äppelkvistar, körsbärsblommor, blad, blommor och nakna kvistar. När hösten kommer finns fina löv i olika färger. Tänk en pumpasoppa med en liten söt pumpa bredvid tallriken och ett par löv vid sidan om. Svårare än så behöver det inte vara för att få till en bra bild. När det kommer till matstylingen är det viktigt att maten du fotograferar står i fokus.

Vad gäller bakgrunder och underlag finns det en uppsjö av saker man kan använda för att göra det billigt. Vaxdukar som ser ut som vit eller svart marmor, ett gammalt träbord eller en sliten bakplåt. Det går även utmärkt att göra snygga bakgrunder själv. Ta en plywoodskiva eller riktigt hård kartong, köp en burk med väggspackel och spackla det valda underlaget så det ser lite ruffigt ut. När det torkat efter ca 24 timmar kan det sprayas med valfri färg eller låta den var naturligt spackelfärgad, vilket bara det är väldigt snyggt.

Redigering: När du sedan redigerar din bilder kan du göra det i massor av olika appar på din smartphone eller på en dator. Använder du en dator är en begagnad macbook perfekt för bildredigering och sen är det bara att välja ut vilket redigeringsprogram som passar bäst för just dig. Att redigera sina foton är viktigt. Du kan bland annat titta lite extra på kontrasterna i bilden, öka dina färger på vissa delar i bilden, öka eller minska på exponeringen.

saraswati