Fotografera med mobilen

För inte så länge sedan sågs mobilkameran som något av en ploj, något som på sin höjd kunde vara lite kul utan att för den skull bjuda på bilder av någon vidare kvalitet. Som bekant förändras dock tiderna och idag är läget ett helt annat. Numera går det att lyckas åstadkomma riktigt bra bilder med mobiltelefonen och det behöver inte ens vara en dyr modell.

För att till fullo kunna njuta av mobilfotograferingen krävs självklart god syn. Att uppleva skärmen som suddig tar udden av själva fotandet; det blir helt enkelt inte roligt och det är lätt att tröttna eller få huvudvärk. Genom att skaffa rätt sorts glasögon från wearglas.com blir fotograferandet kul igen.

Snabb utveckling

Utvecklingen går oerhört snabbt på mobiltelefonmarknaden, där de olika modellerna blir allt bättre på olika sätt. Det här gäller inte enbart processorhastighet, skärmstorlek och lagringsutrymme utan i allra högsta grad också de inbyggda kamerorna. Faktum är att de olika tillverkarna stadigt försöker överträffa varandra. Nu räcker det inte att utrusta mobilerna med en enda kamera; det ska finnas flera. Första steget var att erbjuda modeller med kameror på båda sidorna av mobilen, så att användaren dessutom kunde ta så kallade selfie-bilder. Idag är det dock vanligt att hitta flera kameralinser på baksidan av luren.

Där det finns fler kameralinser brukar en av dessa vara en “primär” lins och de andra komplement till den första. Inte sällan finns en lins för vidvinkelfotografering samt en makrolins för att kunna ta närbilder. Den sistnämnda gör att det går att zooma på optisk väg med bibehållen kvalitet, till skillnad från när digital zoom används. Optisk zoom i en mobilkamera är ett relativt nytt fenomen som ger ytterligare en anledning att lägga den vanliga kameran på hyllan.

Prisvärd fotografering

Det är lätt att tro att det behövs en dyr mobil för att ta riktigt bra bilder. Så är definitivt inte fallet, trots att det förstås finns riktigt dyra mobiler för den som önskar något exklusivt. I takt med konkurrensen på marknaden har det dykt upp varumärken och modeller som erbjuder mycket prestanda för pengarna. Ett exempel är kinesiska Xiaomi, som med varje ny modell lyckas ta sig ett – eller till och med flera – steg framåt både vad gäller kvalitet och funktionalitet.

En av de senare modellerna från Xiaomi, kallad Redmi Note 8 Pro, har en mobilkamera på hela 64 Megapixel. Det här låter användaren ta proffsiga bilder som tål att jämföras med betydligt dyrare kameror. För att spara några hundralappar går det att köpa Redmi Note 8T, som fortfarande har en imponerande kamera på 48 Megapixel. Som alltid gäller dock att testa innan köp, där det så är möjligt. Andra mobiler för den fotointresserade är Motorolas One Vison och den numera smått legendariska Huawei P30 Pro.

saraswati