Ta bättre bilder med mobilen

För att ta riktigt bra bilder behövs förstås fortfarande en riktigt bra systemkamera men allt fler mobiltelefoner är utrustade med allt bättre kameror. Fördelen med en mobiltelefonkamera är att man alltid har den med sig och just tillgängligheten är av stor betydelse när man ska fånga plötsliga och oväntade händelser. Möjligheten att snabbt få ut bilderna på olika plattformar och även möjligheter att redigera bilderna med något sånär avancerade bildbehandlingsprogram, har gjort att fotografering med mobilkameran börjat närma sig de ”riktiga” kamerorna som ett alternativ. Det finns dock många riktlinjer man kan följa för att få bättre kvalité på sina bilder med de begränsningar som trots allt råder på en mobiltelefon. Många av tipsen skiljer sig inte så mycket från det man generellt ska tänka på vid fotografering men det finns vissa skillnader.

Hellre en för mycket

Det gäller att ta fler än en bild på samma motiv eftersom man vill ha ett urval att välja mellan när man sedan går igenom bilderna. Nuförtiden är inte utrymmet en begränsande faktor på mobiltelefonen (i de flesta fall) så man behöver inte spara på krutet. Även på bättre mobiltelefoner går det att ställa in skärpan så lämna ingenting åt slumpen, för att försöka nå den där krispigt kristallklara bilden. Porträttbilder kan vara knepigt att få till bra, särskilt om det är flera ansikten i samma bild, då det blir fler ögonpar som inte ska blinka i fotoögonblicket. Även hår kan vara svårt att med mobiltelefonen få till. Vi sajten https://nordichair.com/sv/ finns många närbilder på hår som visar hur komplicerat det kan vara att fånga alla vackra nyanser på bild.

Använd volymknappen

Det som kan vara svårt med mobilfotografering är att man ”stöter till” mobilkameran om man fotar genom att använda fingret på skärmen. Genom att använda volymknappen som avlösare får man en stadga som mer liknar en vanlig kamera. Man kan då hålla fast den med båda händerna och ta sin bil på ett mer traditionellt sätt. Blixtfunktionen är viktig men är sällan av god kvalité på en mobiltelefon och ska användas väldigt sparsamt. Även zoomfunktionen ska man gärna undvika, då det inte kommer i närheten av vad man kan åstadkomma med en systemkamera, man kan då hellre gå närmre sitt motiv för att undvika ett suddigt resultat.

Röra på sig

Det är viktigt att inte stå helt still alltför mycket och ta sina bilder utan vara mer aktiv och röra på sig. Kanske kan man prova att sitta på huk för att få till en annan vinkel eller ställa sig på en stol. Yrkesfotografer arbetar väldigt aktivt med att få till kreativa vinklar och tänker alltid på bildens komposition. Lyckade resultat kommer med erfarenhet och i början får man prova sig fram genom att experimentera. Ett generellt tips är att ha solen i ryggen för att få tillräckligt med ljus för mobilkameran att arbeta med, men då måste man tänka på hur ens egen skugga faller, så den inte stör bilden. Vid porträttbilder kan även solen få personen att kisa med ögonen så man får pröva olika vinklar.

saraswati