Fotoapparnas frammarsch

I takt med att fotograferingen har flyttat in i våra smartphones har det dykt upp allt fler fotoappar av olika slag. Vissa appar ersätter den inbyggda kameraappen i mobilen medan andra möjliggör mer avancerad bildbehandling. Det finns även tjänster för säkerhetskopiering av fotona man tar med sin mobil, till exempel Google Foto till Android. Även där ingår en enklare fotoredigerare så man kan beskära, rotera och korrigera ljus, kontrast och färgmättnad på sina foton.

 

Instagram

Det har även tagits fram appar som Instagram, en plattform för sociala medier som helt bygger på fotografier. Även där kan man redigera sina foton och lägga på olika filter innan man publicerar dem för sina följare, eller hela världen om man så vill. Tack vare dagens kraftfulla smartphones, som ofta har flerkärniga processorer i klass med vad som sitter i bärbara datorer, går det att bildbehandla i princip i realtid. Tidigare krävdes det att man först förde över fotona till en dator och bildbehandlade dem där.

Style transfer

Något som har slagit igenom stort på senare år är användningen av artificiell intelligens. Här är just bilder och fotografier ett bra tillämpningsområde eftersom effekterna av att använda AI på foton blir så konkreta. En AI-teknik som kallas ”style transfer” är ett sådant exempel. Det handlar om att med hjälp av AI efterlikna stilen från en bild och överföra den till en helt annan bild. I praktiken kan man alltså ladda upp ett foto på sig själv till en tjänst eller app och välja att den ska se ut som om den var en målning av en känd konstnär. Resultaten blir förbluffande bra.

Byt kön med FaceApp

Det har ganska länge funnits appar där man kan ta ett foto på sig själv och sedan lägga på virtuellt smink som ett filter. Med hjälp av AI kan man dock gå ett steg ännu längre och rent av få en man att bli en kvinna, och vice versa. FaceApp är ett exempel på en sådan app. Den kom för ett par år sedan och blev medialt uppmärksammad då det, ofta på ett väldigt fotorealistiskt sätt, gick att transformera foton på personers ansikten. Förutom att kunna byta kön går det att få sig själv, eller en annan person, att se äldre, yngre eller snyggare ut.

Senare kom även filter för att kunna byta etnicitet, men den funktionen togs bort efter att vissa ansåg den vara rasistisk. Idag finns ännu fler filter i FaceApp som gör att man bland annat kan byta hårfärg, frisyr, lägga till olika typer av skägg, bli flintskallig, få glasögon eller mustasch.

Framtidens fotoappar

Vad har vi då att förvänta oss av framtidens fotoappar? Det lär bli ännu mer användning av AI, kanske i kombination med AR (förstärkt verklighet) så att man kan se effekterna direkt på mobilskärmen redan innan man har tagit fotot.

saraswati