Blixttillbehör

Många fotografer väljer att arbeta i fotostudior av olika slag. Då behöver man ofta ha tillgång till en eller flera blixtar, samt tillbehör till dessa. En bouncer ses ofta som det allra viktigaste tillbehöret. Denna gör att ljuset mjukas upp och modifieras för att det ska spridas jämnt över den eller det som ska fotograferas. Risken för röda ögon hos djur och människor minskar och ofta upplevs ljust inte som lika varmt. Ljuset studsar ut mot motivet och skapar stämning.

En paraplyreflektor kan vara bra att ha om man ofta fotograferar porträtt eller större grupper. Dessa monteras på ljuskällan och kan ge olika effekt beroende på vilken variant man väljer. Reflektorn finns med vit, guld, och silverfärg. Dessa vänds med sin undersida mot motivet. På så sätt får ljuset en bra och effektiv reflektion. Det finns också en variant som är helt transparent. och den vänds med sin ovansida mot det man vill fotografera. Då fungerar den lite likt en bouncer, och gör ljuset mjukt.

Om man vill ha ett än mer mjukt ljus kan en softbox vara rätt val. Den kan användas både för att skapa direktriktat ljus, eller för att överlag ljusa upp en bild allt eftersom hur softboxen placeras vid blixten. Denna används framförallt vid fotografering för tidningar och liknande.

saraswati